top of page

KAKO SO POTEKALI PRVI MESECI ČEBELARJENJA?

MAREC:

Po nakupu čebeljih družin in njihovi selitvi, sva čebelam dala kar se da veliko miru, da se navadijo in raziščejo novo okolje. Ko se je ozračje otoplilo, sva le na hitro pregledala panje. Predvsem naju je zanimalo ali imajo zadosti hrane. Skrbno sva jih opazovala, pri čemer sva opazila, da so iz dneva v dan živahnejše. Opazila sva tudi, da v panje že prinašajo polne koške rumene obnožine. Sicer pa sva se bolj posvetila delu okoli panjev. Namestila sva jim napajalnik, prebranila travnik, v gozdu nabrala drevesne gobe za dimljenje …


APRIL:

Čebele imajo v tem času na razpolago vse več paše. Le vremenske spremembe, jim malo nagajajo, in lahko vplivajo na razvoj čebelje družine. Zato je v tem mesecu ključnega pomena to, da spremljava njihov razvoj in jim priskočiva na pomoč, v kolikor bo to potrebno. Pozorna morava biti na velikost družine in njihovo moč, pomagala jim bova s prilagajanjem velikosti panjev (to možnost imava, ker uporabljava nakladne panje), hkrati pa ne bova pozabila na to, da bo čebelam toplo in bodo imele dovolj hrane. Le tako bova lahko dosegla dober razvoj čebeljih družin. Tekom meseca, ko bodo vremenske razmere in temperature primerne, bova čebelje družine pregledala. Dodajala bova prazne sate, glede na moč družine oziroma trenutno založenih satnic.

Čebeljim družinam, ki zasedajo vse ulice v panju, bova dodala prvo mediščno naklado. Ob primeru, da bo spomladansko pašo kaj zaviralo, bova poskrbela, da čebelam ponudiva dodatno krmljenje z raztopino sladkorja v vodi.

1. Sčistila sva vse naklade, satnice. Vse tudi pregledala, da ne bi bilo kje kakšne vešče, pajka ipd. 2. Kupila sva si čebelarsko obleko, pa kletko za označevanje matic, kadilnik, panjski nož ... 3. Vsak dan, ali vsaj vsak drugi dan, si ogledava mesto stojišč, zaradi morebitnih rojev; pa tudi zaradi pašnih razmer. 4. Enkrat na teden ali 14 dni, odvisno od vremena, jim v sod natočiva deževnico, z dodatkom soli, ki jim nato kaplja in teče po izdolbljenem deblu, ki sva ga pripravila zato, da imajo vedno na razpolago vodo in se v njej ne utapljajo. 6. Vse panje sva pregledala, vse družine zalegajo in imajo zadostno količino hrane.

Pri pregledih sva bila deležna tudi prvih pikov.



18 views0 comments

Recent Posts

See All

ŠTUDIJA - VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA OBRAZNE GUBICE!

Obrazne gube so posledica staranja kože, tako zaradi notranjih procesov v koži kot tudi zaradi zunajih vplivov. Oboji pa pripomorejo k zmanjšanju kolagena v koži. Glavni zunanji faktor, ki pospešuje s

bottom of page