top of page

SOLEA

Husqvarnin koncept - za vzdrževanje parkov z robotskimi kosilnicami leta 2030


Kakšne bodo mestne zelene površine leta 2030? S kakšnimi izzivi se bosta morala soočiti komercialno vrtnarjenje in vzdrževanje krajine v prihodnjih letih? Ali trenutne tehnologije – predvsem robotska tehnologija – ponujajo potencial za jutrišnje vzdrževanje zelenih površin? Približno 100 strokovnjakov za vrtnarjenje in urejanje okolice se je s temi vprašanji ukvarjalo na 3. kongresu Silent City na Škotskem. Mesto Edinburgh je skupaj s Husqvarno povabilo predstavnike iz prakse, raziskav in medijev, da razpravljajo o možnostih in omejitvah novih tehnologij za vzdrževanje mestnih zelenih površin.


Poleg tem, kot so umetna inteligenca in CO2 odtis, je bil prvi dan kongresa Silent City 3 posvečen predvsem uporabi robotov za vzdrževanje javnih mestnih zelenih površin. Tri mesta Edinburgh (Združeno kraljestvo), Aalborg (Danska) in Almere (Nizozemska) so poročala o svojih izkušnjah med preizkusom robotske kosilnice v sezoni 2017. Mesta so Husqvarno uporabljala na različnih območjih, vključno s pokopališčem, šolo in javnim parkom. Avtomatska kosilnica za nego trate - z dosledno pozitivnimi rezultati. Izvlečki iz poročila o spremljanju pilotnega projekta so na voljo na koncu poročila. Na podlagi teh rezultatov je Husqvarna predstavila koncept oblikovanja za sistem urbane robotske kosilnice v letu 2030. Koncept oblikovanja SOLEA uporablja najnovejšo razpoložljivo tehnologijo in je sestavljen iz mreže različnih senzorjev in avtonomnih robotov za košnjo, ki jih nadzorujejo in prevažajo droni. Zbirajo tudi informacije o stanju parka – npr. vlažnost, kakovost zraka itd. Vendar pa SOLEA ni omejena le na področje košnje, temveč je namenjena podpori jutrišnjim vrtnarjem na številnih drugih področjih, da lahko svoje znanje uporabijo za zahtevnejše naloge. SOLEA je projektna študija, proizvodnja sistema trenutno ni načrtovana.



Osnova: bodoči urbani parki Na podlagi poročila o urbanih parkih prihodnosti Husqvarna predvideva, da se bodo parki v urbanih območjih v prihodnosti kljub visoki konkurenci za prostor povečevali, a hkrati postajali vse bolj kompleksni – npr. B. kot strešni vrtovi ali majhne ločene zelene površine. V skladu s tem bodo povpraševanja po ekonomičnih rešitvah za oskrbo takšnih decentraliziranih območij. Tu nastopi SOLEA z inovativnim konceptom. »Husqvarna SOLEA dokazuje našo zavezanost raziskovanju novih načinov, kako narediti mesta bolj zelena in krajinarjem sprostiti čas za zahtevnejše delo,« pravi Pavel Hajman, predsednik divizije Husqvarna. "Razvoj robotskih kosilnic vodimo že več kot 20 let in predvidevamo, da bodo čez nekaj let imeli stalno mesto v profesionalnih ekipah za vzdrževanje krajine."


Kako deluje Husqvarna SOLEA?

Koncept Husqvarna SOLEA pomeni hitro, avtonomno nego trate 24 ur na dan, brez motenj za obiskovalce parka. Med delovanjem sistem v realnem času zbira podatke in informacije ter jih s pomočjo umetne inteligence ovrednoti. Na ta način upravljavci zelenih površin prejmejo izčrpne informacije o trenutnem stanju parka in vedo, kdaj in kje je njihov poseg potreben.


Sistem SOLEA je sestavljen iz petih komponent: skavtskega drona, več stalno nameščenih senzorjev (npr. na drevesih), transportnega drona, devetih robotskih kosilnic na zračni plovbi in oblaka AI (AI = umetna inteligenca).

  • Transportni dron pripelje devet robotskih kosilnic na zračno plovbo in manjši skavtski dron na mesto njihove uporabe. Priti do strešnih vrtov ali manjših parkov sredi prometnih ulic in con za pešce torej ni problem.

  • AI oblak izračuna idealno pot za zelene površine, ki jih je treba vzdrževati, transportni dron pa uporablja GPS za orientacijo na poti.

  • Kot vir energije se uporablja sončna energija, ki jo transportni dron uporablja tudi za polnjenje robotske kosilnice in skavta med letom.

  • Devet robotskih kosilnic deluje skupaj ali posamezno in lebdi 3-5 cm nad tlemi s tehnologijo zračne blazine, odvisno od nastavitve.

  • Na sredini robota je nameščen ventilator za plovnost. Dodatni majhni ventilatorji na vogalih krmilijo robote fleksibilno in natančno.

  • Med delom nenehno komunicirajo med seboj in s taborniškim dronom, da lahko takoj upoštevajo vse spremembe v okolju.

  • Scout dron ima senzorje za preučevanje okolja. Te informacije se pošljejo v sistemski oblak AI za oceno, npr. določiti delovni čas robotskih kosilnic ali če je potrebno posredovanje krajinskega oskrbnika. Poleg tega dron nenehno opazuje delujoče robotske kosilnice iz ptičje perspektive, da jih takoj obvesti o ovirah in drugih spremembah v parku.

  • Trajno nameščeni senzorji zbirajo dodatne podatke o parku, kar oblaku AI omogoča celosten pogled na stanje parka skozi dolgoročne podatke.

  • S pomočjo umetne inteligence (AI) oblak AI interpretira zbrane podatke, nadzoruje proces košnje in ocenjuje čas in sredstva, ki so potrebni za dokončanje nalog.

  • Po košnji podatki, naloženi v oblak, dokumentirajo tudi opravljeno delo in trenutno stanje parka.

Specifikacije izdelka Ime SOLEA izhaja iz latinskega izraza za 'sole', ploskovec, ki zlahka lebdi nad morskim dnom z minimalno porabo energije. Podobno devet baterijskih robotskih kosilnic, srce SOLEA, lebdi nad zelenimi površinami, ko negujejo trato. Vsak od robotov je opremljen z 20 majhnimi, vrtljivimi in diamantno prevlečenimi rezili, vsako s širino reza 34 cm in skupno širino reza 306 cm (9 x 34 cm). Ker roboti lebdijo, lahko kosijo hitro in brez globokih rezov. Pri največji hitrosti lahko pokosijo površino okoli 10.000 m² v osmih minutah (3 m²/sekundo). Iz varnostnih razlogov je vsak robot opremljen s senzorji za zaznavanje ovir. Senzorji za vlago in hranila spremljajo stanje trate. Robotske kosilnice se polnijo preko sončne membranske prevleke na vrhu in med opravili s pomočjo transportnega drona. Avtonomni transportni dron je izdelan iz ultra lahke strukture iz ogljikovih vlaken. Ima premer 150 cm in višino 80 cm. Zgornji del transportnega drona je prevlečen z membrano sončne celice za hitro dnevno polnjenje z indukcijo na osnovni postaji.



Robotske kosilnice, ki se uporabljajo na javnih zelenih površinah: rezultati pilotnega projekta V treh mestih, Edinburghu v Združenem kraljestvu, Aalborgu na Danskem in Almereju na Nizozemskem, so Husqvarnine robotske kosilnice delovale po različnih območjih, vključno s pokopališčem, šolo in javnim parkom, med pilotnim projektom v zadnji sezoni košnje. Če povzamemo, so udeleženci testa prišli do naslednjih zaključkov: Zaskrbljenost zaradi vandalizma in kraje je odpravljena Ena največjih skrbi udeležencev pred začetkom projekta je bil strah pred vandalizmom in krajo. Gareth Edwards, vodja ekipe Edinburških pokopališč, pojasnjuje, da se te skrbi niso uresničile: »Presenečen sem, kako dobro se je vse izšlo. Medtem ko sem bil na začetku projekta optimističen – tudi glede potenciala robotskih kosilnic – sem imel tudi pomisleke, ali bodo kos nalogi in ali bodo poškodovane ali ukradene. Zelo sem bil presenečen nad tem, kako malo je bilo vmešavanja in visokim standardom, ki so ga dosegli."



Izboljšanje videza in ekonomičnosti trate Tudi drugi udeleženci so opazili, da je uporaba robotskih kosilnic izboljšala videz trate na pokošenih površinah, hkrati pa zmanjšala stroške košnje. "Navdušen sem nad kakovostjo pokošene trave," pojasnjuje Gareth Edwards. Robotske kosilnice Automower so imele koristi tudi zaradi majhne teže, ki je zmanjšala zbijanje zelenih površin. Več časa za zahtevne dejavnosti oskrbe in zaščite zaposlenih Kvalificirani zaposleni so se z uporabo robotskih kosilnic lahko osredotočili na druga zahtevna področja dejavnosti. Jorn Juul, operativni vodja v Aalborgu na Danskem, je izjavil: "Automower prihrani čas, ki ga moji zaposleni lahko uporabijo za druge stvari." Hkrati pa je po mnenju večine udeležencev uporaba robotske kosilnice zmanjšala stres in tveganje za poškodbe zaposlenih. Enako velja za škodo na premoženju, ki je nastala zaradi padajočega kamenja: »Pri tradicionalnih kosilnicah so se redno pojavljale poškodbe avtomobilov in oken zaradi metanja predmetov,« pojasnjuje Mari Rujis, vodja zelenih površin v Almereju. Na splošno so udeleženci pilotnega projekta iz testa robotske kosilnice na javnih zelenih površinah potegnili pozitiven zaključek. Od leta 2018 se bo Husqvarna odgovarjala na posebne zahteve, ki so postale očitne kot rezultat projekta z novimi profesionalnimi robotskimi kosilnicami Automower serije 500, ki so bile posebej prilagojene za javne trate.


Husqvarna – vodilni svetovni proizvajalec robotskih kosilnic Husqvarna je pionir v tehnologiji robotskih kosilnic in je zaradi številnih uspešnih izdelkov in rešitev vodilni na svetovnem trgu robotskih kosilnic. Leta 1995 je Husqvarna pionir na trgu robotskih kosilnic z uvedbo solarne kosilnice, prve robotske kosilnice na svetu.




16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page