top of page

OZNAČEVANJE MATIC

Zakaj označujemo matice in katere barve uporabljamo za označevanje? - Matico, ki smo jo označili, veliko lažje najdemo v množici čebel, - po barvi lahko ugotovimo, koliko je matica stara oz. katerega leta je bila izležena, - če v panju opazimo neoznačeno matico, takoj ugotovimo, da jo je čebelja družina zamenjala.


Matico označujemo na hrbtni strani oprsja. Za označevanje imamo na voljo več različnih pripomočkov. V trgovinah s čebelarsko opremo lahko kupimo okrogel mrežast pokrovček s premerom 4 cm. Z njim matico narahlo pritisnemo na sat in jo skozi mrežico označimo. Za označevanje lahko kupimo tudi posebne klešče z mehko peno, ki jih je skonstruiral Karl Jenter in ki jih lahko uporabljamo tudi za prirezovanje njenega krilca. Matico na satu ujamemo s sesalno cevko in jo položimo na mehko peno klešč, s katerimi jo objamemo čez oprsje. Z vijakom klešč uravnavamo nastavitev stiska na oprsje matice. Ko je matica vpeta, klešče prislonimo na rob, tako da je matica v zraku. Ker imamo prosti obe roki, lahko matico preprosto označimo ali ji prirežemo krilce.


Pri označevanju matice si lahko pomagamo tudi s plastično označevalno cevjo z ozko režo na vrhu, ki omogoča preprosto fiksiranje in označitev matice. Vijak, s katerim plastični bat s peno potiskamo po cevi, omogoča natančno individualno nastavitev bata. Pena na plastičnem batu zavaruje matico, da je ne poškodujemo, ko jo z batom narahlo potisnemo ob režo. Ko je matica naravnana v reži, jo označimo.


V čebelarskih trgovinah lahko kupimo nov in inovativen pripomoček za označevanje matic, t. i. »one hand queen catcher«. Gre za plastično škatlico, ki jo poveznemo na sat in vanjo ulovimo matico. Škatlico zapremo s pokrovčkom v obliki matične rešetke in tako omogočimo čebelam, ki smo jih nenamerno ulovili skupaj z matico, da odletijo. Matico fiksiramo tako, da jo s plastičnim batom s peno potisnemo ob matično rešetko, ter jo označimo.


Nekoliko spretnejši čebelarji pri označevanju matice najbolj zaupajo svojim prstom. Matico primejo med tri prste leve roke tako, da je zadek zunaj dosega prstov, prosto desno roko pa uporabijo za označevanje. Za to je potrebno nekoliko vaje s troti, vendar se nam ta spretnost zelo hitro obrestuje.


Matico označimo z barvo, ki mora biti brez izrazitega vonja in se mora razmeroma hitro sušiti. Še ne dolgo tega smo čebelarji za ta namen uporabljali barvo na akrilni osnovi, v zadnjem času pa za označevanje matic uporabljamo posebna pisala, katerih uporaba je zelo preprosta. Ta vsebujejo barvo na vodni osnovi, ki se hitro suši. Slaba lastnost takšnega označevanja je, da čebele tako naneseno barvo sčasoma zdrgnejo z matice in ta je spet brez oznake. Namesto barve zato čebelarji dandanes vse pogosteje uporabljajo oštevilčene opalitne ploščice, ki jih s šelakom ali še bolje s sekundnim lepilom v gelu prilepimo na hrbtni del oprsja. Svetujem vam uporabo fluorescenčnih opalitnih ploščic, kajti matica s takšno ploščico bo vidna tudi za čebelarja z nekoliko večjo dioptrijo.

59 views0 comments

Recent Posts

See All

ŠTUDIJA - VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA OBRAZNE GUBICE!

Obrazne gube so posledica staranja kože, tako zaradi notranjih procesov v koži kot tudi zaradi zunajih vplivov. Oboji pa pripomorejo k zmanjšanju kolagena v koži. Glavni zunanji faktor, ki pospešuje s

bottom of page