top of page

Navodila za sajenje

Material za sajenje

Za posaditev ene sadike potrebujemo ustrezno količino organskega gnojila, eno vedro starega komposta ali šote, pocinkano žično mrežo ali že pripravljeno zaščitno mrežo proti voluharju, do 2 m visok impregniran kol debeline 4-6 cm, lopato, škarje in vrvico.


Priprava sadilne jame

Jamo za sajenje pripravimo vsaj 14 dni pred sajenjem. Široka naj bo od 0,6 do 1 m in globoka 0,4-0,5 m. Izkopani zemlji dodamo gnojilo. Na dno jame damo obrnjeno travno rušo (če je prej tam bil travnik) ali malo hlevskega gnoja, ki ga pokrijemo s cca 10 cm zemlje, nato namestimo žično mrežo proti voluharju. Iz zemlje mora po posaditvi gledati najmanj 10 cm mreže. Na sredino jame zabijemo impregniran kol tako, da je po možnosti na južni strani sadike. Jamo zasujemo z zemljo, ki ji primešamo gnojilo. Med zasipavanjem dodamo v kolobarju hlevski gnoj. Pazimo, da nobeno gnojilo ne pride v direktni stik s koreninami sadike, saj jih lahko poškoduje.


Sajenje

Sadiki odrežemo poškodovane dele korenin, močnejše pa nekoliko prikrajšamo. Korenine lahko pomočimo v mešanico vode in zemlje, kateri dodamo ekološki fungicid. Tako jih zavarujemo pred boleznimi.


Če smo sadilno jamo izkopali že prej in jo pripravili za sajenje, jo sedaj odkopljemo le toliko, da lahko razporedimo korenine. Korenine pokrijemo z bolšjo zemljo, kateri dodamo še 1/4 šote ali star predelan kompost. Med zasipavanjem sadiko rahlo stresamo, da se zemlja dobro razporedi med koreninami in jo nato rahlo potlačimo. Če ob pripravi sadilne jame nismo dodali hlevskega gnoja, to storimo ob sajenju. Gnoj pokrijemo z zemljo in še enkrat potlačimo. Sadika mora biti posajena tako globoko, kot je rasla v drevesnici (cepljeno mesto vsaj 10 cm nad zemljo). Upoštevamo, da se bo zemlja skozi čas rahlo posedla, zato posadimo malo ''v kupček''. Na koncu sadiko še privežemo h količku in po potrebi zalijemo. Jeseni jo zaščitimo pred divjadjo in zajci, to lahko storimo s koruzno slamo ali mrežo. Spomladi jih odrežemo, 20 cm (5-6 brstov) nad želeno višino debla. Preko celega leta skrbimo za primerno zaščito pred boleznimi in škodljivci.







19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page