top of page

LR PANJ

V primerjavi z AŽ panji se v nakladnih panjih lažje spremlja razvoj čebelje družine, za oskrbo potrebujemo manj časa, ob dobri paši pa se pridela več medu, kot v AŽ panjih.

PODNICA: Je panjski del, ki je najbolj izpostavljen vremenskim vplivom. Na sprednjem delu ima brado, kamor čebele sedajo, ko odhajajo in prihajajo v panj. Prav tako je na sprednjem delu žrelo, katerega velikost prilagajamo vremenskim razmeram in stanjem družine. Najmanjšo odprtino uporabimo pozimi in pri šibkih družinah, večje pa v času razvoja družin in v lepem vremenu. Podnično dno, pravzaprav ni pravo dno, ampak mreža, izpod katerega imamo možnost vstaviti pločevinast predal, ki nima stika s čebelami. Na ta način lahko pri družinah kontroliramo naravni odpad varoje. Mrežasta podnica prav tako omogoča boljšo ventilacijo, manjšo vlažnost, manjšo težo.

PLODIŠČNA NAKLADA: Sestavljena je iz okvirjev. Nosilne letvice okvirjev so na vsaki strani cca 15mm daljše od zunanje dolžine okvirja; Tako imenovana ušesa, na katerih okvirji visijo na polutorih sprednje in zadnje stene naklade.

MEDIŠČNA NAKLADA: Se polagajo na plodiščno naklado in sicer glede na moč družine, pašo, letni čas, ena na drugo. Med plodiščno in mediščno naklado po potrebi vstavimo tudi matično rešetko, ta preprečuje matici zaleganje v mediščni nakladi, tako da imamo v medišču le hrano.

STREHA: Ščiti panj pred dežjem, snegom. Koristna je tudi pri pregledovanju panjev. Ko panj odkrijemo, jo obrnemo tako, da je vrh strehe, ki je obit s pločevino obrnjen navzdol. Na okvir strehe začasno kotno polagamo naklade s čebelami.



3 views0 comments

Recent Posts

See All

ŠTUDIJA - VPLIV ČEBELJEGA STRUPA NA OBRAZNE GUBICE!

Obrazne gube so posledica staranja kože, tako zaradi notranjih procesov v koži kot tudi zaradi zunajih vplivov. Oboji pa pripomorejo k zmanjšanju kolagena v koži. Glavni zunanji faktor, ki pospešuje s

bottom of page