KRANJSKA ČEBELA

(apis mellifera carnica)

Kranjska čebela je razširjena na Balkanu, v severni Grčiji in v porečju Do­nave (Bolgarija, Romunija, Madžarska), na severu Alp, na Koroškem, Šta­jerskem, Češkem ,Slovaškem in do Karpatov. V prejšnjem stoletju se je zaradi velikega povpraševanja po alpski kranjski čebeli razvila močna trgovina s čebelami in maticami na območju Slovenije. Od tod se je kranjska čebela razširila v mnoge dežele. Kranjsko čebelo imenu­jejo tudi siva čebela, ker je med evropskimi pasmami najsvetlejša in ima sive dlačice na zadkovih obročkih.



Hitin zadkovih hrbtnih obročkov je pri kranjski čebeli temne barve, le ob straneh ima lahko svetlorjave lise, nikakor pa ne smejo biti svetli celi obroč­ki. Dlačice na zadku so kratke in svetlo sive barve. Že od nekdaj je kranjska čebela znana kot najbolj krotka od vseh čebeljih pasem. Dobro prezimuje v majhnih družinah in porabi zelo male hrane. Spomladi se burno razvija, vendar je zaleganje zelo odvisno od donosa hrane. Nagnjena je k ro­jenju, vendar so razlike med posameznimi rodovi zelo velike. Jeseni se moč družin naglo zmanjša predvsem zaradi pomanjkanja hrane. Čebele zelo lepo in mirno sedijo na sa­tju. V primerjavi z drugimi pasmami izletavajo bolj zgodaj in z oddaljenih paš nosijo več medu.

Related Posts

See All