top of page

9 SPOMLADANSKIH OPRAVIL!

Tudi to leto smo jo dočakali, POMLAD!

Ljubitelji narave in vrtnarskih opravil, smo je zagotovo veseli. Končno je prišel čas, ko bomo zavihali rokave, nataknili rokavice in se lotili opravil na vrtu. Za vas smo pripravili seznam devetih spomladanskih opravil na vrtu, da bi le-ta izgledal kar se da najlepše.


1. PRIPRAVA ORODJA:


Iz garaže, lope, prostora, kjer hranimo orodje, vzamemo orodje in ga pregledamo. Poskrbimo, da bo orodje pripravljeno na novo vrtnarsko sezono. Orodje očistimo, nabrusimo, napolnimo baterije in dokupimo kar še potrebujemo.


Če želimo, da bodo opravila na vrtu še enostavnejša, predvsem pa manj naporna, svetujemo nakup katerega od akumulatorskih strojev.


2. POTREBNA SREDSTVA ZA RAST IN RAZVOJ RASTLIN

Da bomo pripravljeni na celo vrtnarsko sezono in bomo rastlinam zagotovili zdravo rast in razvoj s kakovostnimi sredstvi, moramo imeti kvaliteten substrat, dodatke za zemljo, gnojila in sredstva za nego rastlin. Za zdravo rast in razvoj rastlin je najpomembnejša preventiva in ustrezna prehranjenost.


3. ODSTRANJEVANJE SMETI

Sprehodimo se po vrtu in okolici in poberemo vse večje smeti, ki jih je nanesel veter. Sem spadajo predvsem odpadki, ki ne sodijo v kompostni kup, katerega bomo kasneje pripravili iz odpadlega listja, obrezanih vej, pograbljene trave ipd.


4. OBREZOVANJE DREVES IN ŽIVE MEJE

Obrez dreves je opravilo, pri katerem vsako leto odstranimo le manjše poganjke, medtem ko se večjim posegom izognemo. Z rednim obrezovanjem krepimo rast, spodbudimo cvetenje, izboljšamo zdravje in drevesu ohranjamo obliko.

Pri obrezovanju žive meje moramo upoštevati določene zakonitosti. Pri tleh mora drevnina biti širša kot pri vrhu. Tako spodnji deli ostanejo dovolj gosti, medtem ko se vrhovi šopasto ne razraščajo.


5. OBNOVITEV ZELENICE

Po zimi moramo poskrbeti, da trata ponovno zaživi. Če smo jo jeseni, dobro pripravili na zimo, bomo imeli spomladi z njo le malo dela. Vseeno pa potrebuje nekaj pozornosti. Za začetek, travo pokosimo, vendar ne prenizko. Za še lepši izgled obrežemo tudi robove trate. Nato zelenico dobro pregrabimo. S tem odstranimo odpadlo listje, mah, odmrlo travo.

Ko smo to naredili, je najbolje, da po površini potresemo zadostno količino substrata, ki bo odlična podlaga za dosejevanje trate. Sledi setev travnega semena, za pomladitev zelenice. Površino, kjer smo sejali, nato dobro povaljamo in obilno zalijemo. Le tako bodo semena lahko vzklila. Poskrbeti pa moramo tudi za dobro prehrano trate, zato ne pozabimo na primerno gnojilo.


Da v poznejših vročih poletnih mesecih, ne bi imeli težav z ožigi, napadi škodljivcev, bolezni, mahu ipd., je dobro poskrbeti tudi za preventivo! Semenom in trati lahko dodamo različne ekološke pripravke, ki spodbujajo rast korenin, rastlino zaščitijo pred škodljivci, boleznimi in vremenskimi vplivi.


Vse potrebno najdete tukaj: spletna trgovina


6. UREJANJE GREDIC

Tudi za lep izgled gredic je potrebno poskrbeti. Okoli rastlin v gredicah oplevemo, rastline primerno pomladimo, obrežemo, ter prekopljemo zemljo. S prekopavanjem zrahljamo zemljo in kisiku omogočimo dostop do korenin rastlin. Prekopavamo lahko z ročnim orodjem, pri večjih gredah, pa si pomagamo z akumulatorskim prekopalnikom. V gredice po želji in potrebi nasadimo tudi nove, mlade rastline. Ne smemo pozabiti tudi na gnojenje in zalivanje.


7. POMETANJE, ODPIHOVANJE

Sedaj, ko smo večino del na vrtu že opravili, in s tem pridelali kar nekaj odpadnega materiala, je čas, da za seboj počistimo. Pri tem si pomagamo z metlo ali pa kar z akumulatorskim pihalnikom, ki nam delo zelo olajša. Organski odpadni material, lahko zberemo in ga uporabimo kot dodatek za kompost. Večje dele odpadnega organskega materiala, kot so odžgani in odstriženi deli dreves in grmovja, odstranimo ročno.


8. POSKRBIMO ZA ŽIVALI

Ker se zavedamo kako pomembna je prisotnost različnih vrst živali za naš vrt, poskrbimo, da se bodo tudi te na našem vrtu dobro počutile.

Postavimo ptičjo hišico, hišico za žuželke ali pa vrt še dodatno obogatimo s čebeljim panjem. Tako si zagotovimo opraševanje rastlin in s tem boljši in številčnejši pridelek v sadnem in zelenjavnem vrtu.




9. KOTIČEK ZA SPROSTITEV


Ko je vrt urejen, je čas, da uredimo še kotiček za sprostitev. Tu bomo lahko uživali v pogledu na naš urejen vrt. Verjetno je to terasa, ki jo je potrebno pomesti, morda tudi oprati z vodo in postaviti vrtno sedežno garnituro.












40 views0 comments
bottom of page